Autorka artykułu: Daria Nowak, dietetyk kliniczny
Dieta wpływająca na zdrowe serce – co i jak jeść?
Zalecanym modelem żywienia jest dieta śródziemnomorska, która od lat plasuje się na szczycie najzdrowszych diet świata [2] i jest jednym z najlepiej przebadanych sposobów żywienia. Wiąże się nie tylko z niższym ryzykiem chorób serca, ale i niektórych nowotworów, zaburzeń metabolicznych oraz chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona [3].
Zgodnie z jej zasadami w Twojej codziennej diecie dla zdrowego serca nie powinno zabraknąć:
- oliwy z oliwek,
- dużej ilości produktów roślinnych: warzyw, owoców, strączków,
- ryb i owoców morza,
- orzechów,
- pełnoziarnistych produktów zbożowych [4].
Na Twoim talerzu mogą znaleźć się umiarkowane ilości mięsa, produktów mlecznych, jaj i czerwonego wina (jednak obecne dane naukowe dowodzą, że całkowita eliminacja alkoholu jest najkorzystniejsza, co poddaje w wątpliwość koncepcję ochronnego działania małych ilości alkoholu).
Tradycyjna dieta śródziemnomorska dla zdrowego serca to coś znacznie więcej niż dobór danych grup produktów spożywczych. Bazuj na produktach niskoprzetworzonych, lokalnych i sezonowych.
Tłuszcze w diecie a serce
Nabiał w diecie
Czego unikać w diecie przy chorobach układu krążenia?
Mięso w diecie
Rezygnacja z soli w diecie przyjaznej sercu
Serce a prawidłowa masa ciała
Dieta na zdrowe serce – jadłospis
Dieta, która wpływa na zdrowe serce, nie musi być czasochłonna! Tradycyjną dietę śródziemnomorską dostosuj do swoich możliwości. Zamiast oliwy użyj łatwo dostępnego oleju rzepakowego, wybierz sezonowe, polskie warzywa, owoce i zioła. Spójrz na przykładowy jadłospis dla zdrowego serca.
Śniadanie
Obiad
Przekąska
Kolacja
Bibliografia:
1. Visseren FLJ., et al. Wytyczne ESC 2021 dotyczące prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego w praktyce klinicznej. Kardiologia Polska. Vol 79, Supp. V (2021): Zeszyty Edukacyjne 5/2021. doi: 10.33963/v.kp.88749
2. https://health.usnews.com/best-diet/best-diets-overall
3. Dominguez LG., et al. Impact of Mediterranean Diet on Chronic Non-Communicable Diseases and Longevity. Nutrients. 2021 Jun; 13(6): 2028. doi: 10.3390/nu13062028
4. Davis C., et al. Definition of the Mediterranean Diet: A Literature Review. Nutrients. 2015 Nov; 7(11): 9139–9153. doi: 10.3390/nu7115459
5. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.) Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
6. Wolnicka K., Taraszewska AM. Dieta dla zdrowia serca i układu krążenia. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2022
7. International Agency for Research on Cancer. List of Classifications. Monographs, Volumes 1–134. https://monographs.iarc.who.int/list-of-classifications
8. Zomer E., et al. Interventions that cause weight loss and the impact on cardiovascular risk factors: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2016; 17(10): 1001–1011, doi: 10.1111/obr.12433